Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /home3/r57225dutu/fratiapentruadevarsicaritate.ro/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Sfintele Taine, condițiile mântuirii – Asociatia Fratia Ortodoxa Adevar si Caritate

Care sunt conditiile mântuirii?

Iisus ne învata ca trei lucruri sunt necesare pentru mântuire: CREDINTA, HAR si FAPTE BUNE. Fara credinta nu ne putem mântui: „Cel ce crede în Mine, chiar daca va muri, va fi viu”(Ioan 11, 25). Fara fapte bune nu ne putem salva: „Credinta fara fapte este moarta” (Iacob 2, 18). Fara har nu putem intra în împaratia cerurilor: „Legea prin Moise s-a dat, însa harul si adevarul au venit prin Iisus Hristos” (Ioan 1, 17); „În har sunteti mântuiti” (Efeseni 2, 8). Iisus a rânduit cele 7 Sfinte si Dumnezeiesti Taine prin care noi primim Harul Duhului Sfânt, ne curatim de pacate si ne sfintim.

De ce sunt obligatorii pentru mântuire primirea Sfintelor Taine?

Dumnezeu a spus lui Adam si Eva în Eden: „sa nu mâncati din pomul cunoasterii binelui si raului ca veti muri” (Facere 2, 17). La îndemnul diavolului au mâncat si a trebuit sa moara. Urmarile pacatului acesta stramosesc s-au transmis tuturor oamenilor. Iisus a luat firea oamenilor asupra Sa, S-a rastignit, a platit cu moartea Sa pe cruce pentru pacatele noastre si ne-a împacat cu Dumnezeu si a venit din nou harul, Duhul Sfânt care ne da viata. De aceea e scris: „Legea prin Moise s-a dat, însa harul si adevarul au venit prin Iisus Hristos” (Ioan 1, 17).

Harul îl primim prin cele 7 Sf. Taine: Botezul, Mirungerea, Împartasania, Spovedania, Preotia, Cununia si Maslul. Nici un om nu se mântuiste prin el însusi, ca drept si bun. Toti oamenii au pacate. Omul se mântuieste prin har. „În har suneti mântuiti” (Efeseni 2, 8).

„Eu nu strivesc corola de minuni a lumii si nu ucid cu mintea mea tainele” scria Lucian Blaga. Noi, Crestinii Ortodocsi, nu ucidem cu mintea Tainele.

Dumnezeu a venit la noi, pe pamânt sa ne scape de toate relele: de moarte, de boli, de suferinte, de diavoli, de iad. Raul nu-i de la Dumnezeu. Rau face omul când se îndreapta catre diavol si nu spre Dumnezeu. Dumnezeu l-a facut pe om bun si fericit. Dupa caderea în pacat a lui Adam si a Evei, omul a devenit rau si nefericit si a ajuns sa cunoasca raul. Omul a decazut foare tare si a pierdut viata, a pierdut raiul, iubirea, puterea, întelepciunea. Mântuitorul Iisus Hristos S-a facut om, S-a facut frate cu noi. A luat fire omeneasca. S-a rastignit pentru noi. A platit cu moartea Sa pentru pacatele noastre si ne-a împacat cu Dumnezeu. Iisus ne-a adus Duhul Sfânt dupa cum e scris: „Legea prin Moise s-a dat însa HARUL si ADEVARUL au venit prin Iisus Hristos” (Ioan 1, 17). Iisus a venit pe pamânt sa scoata de sub puterea diavolului nu numai pe om ci si natura. De aceea se sfintesc casele si plantele si animalele. Sfintirea casei e bine sa se faca cel putin o data în an. „Toate se sfintesc prinCuvântul lui Dumnezeu si prin rugaciune” (I Timotei 4, 5).

Prin Duhul Sfânt se sfintesc toate. Vai de omul care nu întelege aceste lucruri! Dumnezeu a spus: „Fara Mine nu puteti face nimic” (Ioan 15, 5); „Daca nu credeti ca Eu sunt, veti muri în pacatele voastre” (Ioan 8, 24); „Cine crede în Mine chiar daca va muri viu va fi în veci” (Ioan 11, 27); „Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal decât prin Mine” (In. 14. 6).

Cu ce putem asemana Sfintele Taine?

Asa cum sunt 7 trebuinte esentiale pentru viata trupeasca, fizica, biologica, la fel, sunt necesare cele 7 Sf. Taine pentru viata sufleteasca, spirituala, duhovniceasca, fara de care mori si trupeste si sufleteste.

Pentru viata trupeasca, pentru ca sa traiesti bine, trebuie:

 1. Sa te nasti;
 2. Sa respiri;
 3. Sa te speli;
 4. Sa te hranesti;
 5. Sa ai parinti;
 6. Sa ai dascali;
 7. Sa te aperi de boli.

Pentru viata spirituala, este necesar sa primim har prin cele 7 Sfinte Taine:

 1. Prin Botez ne nastem ca fii ai lui Dumnezeu;
 2. Prin Sf. Mir primim Har, putere de crestere în credinta;
 3. Prin Spovedanie ne curatim de pacate;
 4. Prin Împartasanie primim hrana nemuririi, ne unim cu Hristos;
 5. Prin Cununie se sfinteste legatura între sot si sotie;
 6. Prin Preotie ni se dau parinti spirituali;
 7. Prin Maslu ni se da sanatate si iertare de pacate.

Ce Taine se pot repeta?

Spovedania, Împartasania si Maslul se pot repeta. Mai ales Spovedania si Împartasania.

Nu putem sa ne mântuim fara Spovedanie si fara Împartasanie. Nimic nu poate intra în rai întinat. Trebuie sa-ti marturisesti pacatele si sa te împartasesti. În felul acesta devii alt om. Te curatesti de pacate, ai o mare aparare si mântuire si ajungi în Rai.

Bunule crestin, daca vrei sa fii sanatos, sa te curatesti de pacate, sa te mântuiesti, spovedeste-te si împartaseste-te în fiecare post. Noi, oamenii, nu ne putem salva singuri. Sunt Taine Divine. E puterea lui Dumnezeu, Harul Duhului Sfânt.

În vremea posturilor, de 4 ori pe an, dar mai ales în Postul Mare al Pastelui trebuie sa ne spovedim si sa ne împartasim. Nici un om, prunc sau carunt nu se poate mântui, nu intra în Rai daca nu se spovedeste si nu se împartaseste. Iar daca omul din nepasare si nestiinta sau rea-vointa, din amagire satanica respinge mila Domnului, si ajunge în focul vesnic din iad, mai bine era daca nu s-ar fi nascut, daca nu ar fi vazut deloc lumina acestei lumi.

Dumnezeu ne da în dar iertarea pacatelor si ne da Raiul în mostenire, fara nici o plata. Dumnezeu Iisus Hristos a venit pe pamânt la noi, oamenii cazuti în pacat si ne-a învatat si ne-a lasat un TESTAMENT NOU. Alegerea o facem noi: sa ascultam de Dumnezeu sau de diavolul. Daca alegem pe Iisus alegem viata si fericirea.

Daca facem voia diavolului si dispretuim porunca Domnului înseamna ca alegem moartea si iadul vesnic.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: