Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home3/r57225dutu/fratiapentruadevarsicaritate.ro/wp-content/plugins/qtranslate-x/qtranslate_frontend.php on line 497

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /home3/r57225dutu/fratiapentruadevarsicaritate.ro/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Rugăciuni și pomeni pentru morți – Asociatia Fratia Ortodoxa Adevar si Caritate

Ce a poruncit Dumnezeu sa facem pentru raposati?

Dumnezeu prin porunca Sa ne cere„Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta”(Iesire 20, 12); Iisus s-a rugat pentru morti, când l-a înviat pe Lazar (Ioan 11, 41)„si-a ridicat ochii în sus si a zis: Parinte, îti multumesc ca M-ai ascultat”(rugaciunea); Iisus a murit pe cruce Vineri. Sâmbata S-a coborât în Iad si a scos de-acolo pe toti cei adormiti în credinta, mosii si stramosii:„omorât fiind cu trupul, dar viu facut cu duhul, Cu care S-a coborât si a propovaduit si duhurilor tinute în închisoare”(I Petru 3, 18-19).

Iisus ne-a poruncit sa-I urmam exemplul:„Daca vrea cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie”(Matei 16, 24). Si noi trebuie sa-i urmam lui Iisus, sa ne rugam si pentru iertarea pacatelor celor adormiti. Primii crestini chiar si se botezau pentru morti:„Fiindca ce vor face cei care se boteaza pentru morti? Daca mortii nu înviaza nicidecum, pentru ce se mai boteaza pentru ei?”(I Cor. 15, 29).

Milostenia, pomenirea, o facem si pentru vii si pentru morti:„Darnicia ta sa atinga pe toti cei în viata si chiar mortilor fa-le parte de darnicia ta”(Sirah 7, 35);„Drept aceea, sfânt si cucernic gând a fost, ca a adus jertfa de curatie pentru cei morti, ca sa se slobozeasca de pacat”(2 Macabei 12, 46).

Iisus ne arata ca putem cere orice în numele jertfei Sale pe Cruce, la Sfânta Liturghie:„Adevarat, adevarat zic voua: Orice veti cere de la Tatal în numele Meu El va va da. Pâna acum n-ati cerut nimic în numele Meu; cereti si veti primi, ca bucuria voastra sa fie deplina”(Ioan 16, 23-24).

Sfântul Ioan Gura de Aur spune:„Nu în zadar s-a rânduit prin Apostoli ca sa se faca înaintea înfricosatoarelor Taine pomenirea celor morti”(Omilia 4, la Epistola catre Filipeni). Cei din Iad pot fi scosi de acolo prin rugaciuni si pomeni.

Când se fac pomeni pentru raposati?

Mai ales Sâmbata;„sabat”înseamna„odihna”. Sâmbata a scos din Iad Iisus pe stramosi. Se fac pomeni prima si a 3-a zi dupa moarte, la 9 zile, la 3 saptamâni, la 40 de zile, apoi la 3 luni, 9 luni, anual si la 7 ani. E bine sa fie pomenit zilnic la Sfânta Liturghie timp de 40 de zile dupa moarte. Sunt si Sâmbete anumite de pomeniri (Mosii de iarna, de vara – sâmbata Rusaliilor, cele 7 sâmbete din Postul Mare, etc).

Cum facem un Parastas?

  1. Se face un pomelnic;
  2. Se aprind lumânari, în cinstea Domnului Iisus Hristos care a spus:„Eu sunt Lumina Lumii”(Ioan 8, 12), ca raposatul sa aiba parte de Lumina lui Iisus în Rai;
  3. Se tamâiaza„si fumul tamâiei s-a suit, din mâna îngerului, înaintea lui Dumnezeu, împreuna cu rugaciunile sfintilor”(Apoc. 8, 4). Tamâia curata locul de rele;
  4. Se aduce coliva sau colac sau pâine (facute din grâu) si vin. Grâul este icoana învierii; Iisus spune„daca grauntele de grâu, când cade în pamânt, nu va muri, ramâne singur; iar daca va muri, aduce multa roada”(Ioan 12, 24). Pâinea si vinul închipuie si Sfânta împartasanie, hrana nemuririi.
  5. Se face rugaciunea de dezlegare a pacatelor de catre preot, dupa cuvântul lui Iisus:„Pace voua! Precum M-a trimis pe Mine Tatal, va trimit si Eu pe voi. …Luati Duh Sfânt; Carora veti ierta paatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, vor fi tinute”(Ioan 20, 21-23).

Ce dam de pomana?

Haine, alimente, bunuri etc. Orice si oricând, dupa posibilitatea fiecaruia.

La mormânt la cap se pune o Cruce pentru ca, Crucea e semnul lui Iisus si e si semnul crestinilor botezati si îmbracati cu Iisus.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: