Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /home3/r57225dutu/fratiapentruadevarsicaritate.ro/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Munca și bunurile materiale – Asociatia Fratia Ortodoxa Adevar si Caritate

Ce este munca?

Munca este o datorie, o obligatie pentru toti oamenii. Omul e facut pentru munca asa cum e facuta pasarea pentru zbor.Cel ce nu munceste pacatuieste. „Lenea e cucoana mare care n-are de mâncare” , spune proverbul popular. Lenea învata pe om la multe rele. Tot ce s-a facut în societate este urmarea unui efort si sacrificiu a multor oameni. Cine nu munceste fura.

În Sfînta Scriptura avem multe îndemnuri pentru munca. Dumnezeu l-a pus pe Adam în gradina Edenului „ca s-o lucreze si s-o pazeasca” (Facere 2, 15). Dupa caderea în pacat i-a spus lui Adam:„Întru sudoarea fetei tale sa-ti câstigi pâinea” (Facere 3, 19). Iisus ne-a dat exemplu de munca si jertfa. El a spus „Tatal meu lucreaza siEu lucrez” (Ioan 5, 17). Apostolul Pavel spune: „Cine nu vrea sa lucreze acela sa nu manânce” (II Tes. 3, 10). În cartea Pildelor e scris: „Du-te lenesule, la furnica si vezi munca ei si prinde aminte. Ea îsi pregateste de cu vara hrana” (Pilde 6, 6-8).

Care sunt foloasele muncii?

Foloasele muncii sunt mari. Munca duce la progres si bunastare. Usureaza viata. Prin munca omul îsi dezvolta inteligenta si îsi fortifica organismul. Munca îl fereste pe om de pacate si îi înlatura viciile. Munca da multumire sufleteasca omului. Prin munca ai bucuria unei realizari. Munca înfrateste pe oameni. Singur nu poti face nimic.Trebuie sa folosesti rezultatele muncii altora.

Orice munca e buna?

Nu orice munca este buna. Este si activitate care dauneaza oamenilor, duce la distrugerea vietii. De exemplu munca pentru tigari, efortul pentru violuri, crime, înselatorii, minciuna, efortul pentru atragerea tinerilor în placeri animalice etc. Mai pe scurt spus, tot ceea ce duce la binele oamenilor, la bunastare, la întretinerea si înmultirea vietii este o munca pozitiva. Tot ceea ce duce la împutinarea, degradarea si distrugerea vietii si a fiintei umane este munca negativa.
Noi trebuie sa ne pregatin si sa avem o activitate utila societatii, necesara oamenilor. Sa facem o munca placuta, o activitate potrivita cu firea, temperamentul, aptitudinile noastre. Sfintii Parinti introduc în pacatul crimei persoanele care ocupa o functie pe care nu o merita, pentru care nu au pregatirea sau aptitudinile necesare. Tinerii fac greseala ca se orienteaza mai ales dupa aspectul de marire, glorie, cinste, lumeasca a unei profesiuni. Dar nu dupa aceasta trebuie sa alergam. E mai fericit si de cinste în fata oamenilor si a lui Dumnezeu simplul maturator de strada care-si face datoria corect, decât cel cu o functie mare, sau conducatorul care nu-i competent si dauneaza oamenilor si ajunge de râsul lumii si în flacarile iadului.

„Labor omnia vincit” – munca învinge totul spuneau parintii. Vedem azi cum unele popoare ajung la adevarate miracole prin munca, educatie, cultivarea traditiilor nationale, a valorilor morale crestine, a corectutudinii si seriozitatii. Poporul Român a stiut întotdeauna în istoria sa ce-i munca, seriozitaea, bunul simt, cinstea si corectitudinea. Astfel ca aportul Românilor în stiinta, cultura si spiritualitate este intens. Speram ca perioada de tranzitie, confuzie, degringolada în care ne aflam, din pacate, azi, sa fie cât mai scurta. Cine propovaduieste câstigul fara munca va vedea el însusi urmarea, adica dezastrul si decaderea fiecarei persoane si a întregii societati.

Sf. Parinti spuneau: ORA E LABORA = roaga-te si lucreaza.

„Munca este cea mai pretioasa comoara” (Pilde 12, 27)

0 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: