Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /home3/r57225dutu/fratiapentruadevarsicaritate.ro/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Dumnezeu, Sfântul Duh – Asociatia Fratia Ortodoxa Adevar si Caritate

Ce știm din Sfintele Scripturi despre Duhul Sfânt?

Sf. Duh este a treia persoană a Sfintei Treimi. Sf. Duh este egal cu Tatăl și cu Fiul și e ATOTPUTERNIC, ATOTPREZENT, ATOTSFÂNT, ATOTȘTIUTOR. Sfântul Duh ia parte la crearea, susținerea și mântuirea oamenilor.

Cum ne sfințește Duhul Sfânt?

Puterea Duhului Sfânt care ne curățește de păcate și ne sfințește pentru a ne împăca și apropia de Dumnezeu se numește HAR. Harul îl primim prin cele 7 Sfinte Taine: BOTEZ, MIR, SPOVEDANIE, ÎMPĂRTĂȘANIE, CUNUNIE, PREOȚIE ȘI MASLU. Noi oamenii am pierdut Harul când am căzut în păcat. Iisus ne-a împăcat cu Dumnezeu, S-a răstignit pentru noi și am primit din nou HARUL.

Să reținem câteva texte din Sfânta Scriptură: “Legea prin Moise s-a dat, dar Harul și Adevărul au venit prin Iisus Hristos” (Ioan 1, 17); Sfântul Duh dă viața. La facerea lumii “Duhul lui Dumnezeu Se purta deasupra apelor” (Facere 1, 2); Proorocul David, după căderea în păcat, se ruga cum trebuie să ne rugăm și noi: “Nu mă lepăda de la fața Ta și Duhul Tau Cel Sfânt nu-L lua de la mine … Dă-mi mie bucuria mântuirii Tale și cu Duh stăpânitor mă întărește” (Ps. 50, 12-13); Sf. Duh este mângâietor și învățător și a grait prin prooroci: “Mângâietorul, Duhul Sfânt pe care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, Acela vă va învăța toate și vă va aminti toate despre cele ce v-am spus” (Ioan 14, 26); Duhul Sfânt purcede de la Tatăl “Iar când va veni Mângâietorul pe Care Eu îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi pentru Mine”(Ioan 15, 26); Duhul Sfânt S-a coborât asupra Apostolilor la Rusalii în chip de limbi de foc: “și când a sosit ziua Cinzecimii, erau toți împreună în același loc. Și din cer, fără de veste, s-a facut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede, și a umplut toată casa unde ședeau ei. Și li s-au arătat, împărțite, limbi de foc și au sezut pe fiecare dintre ei. Și s-au umplut toți de Duhul Sfânt si au început să vorbească în limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi” (Fapte 2, 1-4); Iisus, după Înviere, suflă Duh Sfânt Apostolilor pentru a transmite ei mai departe creștinilor Duhul Sfânt prin Sfintele Taine:“și Iisus le-a zis iarăși: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit și Eu pe voi. Și zicând acestea, a suflat asupra lor și le-a zis: Luați Duh Sfânt; cărora le veți ierta păcatele, le vor fi iertate, iar cărora le veți ține, vor fi ținute” (Ioan 20, 21-23). Când Dumnezeu a creat pe om “a suflat în el suflare de viață” (Facere 2, 7). Prin păcat, a pierdut Duhul Sfânt. A venit Iisus să refacă lumea și “a suflat asupra Apostolilor și a zis: LUAȚI DUH SFÂNT” (Ioan 20, 23). Prin Apostoli și urmasii lor Episcopi, Preoți, Diaconi primim Duh Sfânt prin Sfintele Taine; reînviem spre viața veșnică.

Care sunt roadele Duhului Sfânt?

Roadele Duhului Sfânt sunt: “Dragostea, bucuria, pacea, îndelungă răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credincioșia, blândețea, înfrânarea poftelor” (Gal. 5, 22); “Darurile sunt felurite, dar același Duh” (I Cor. 12, 4).

0 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: