Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /home3/r57225dutu/fratiapentruadevarsicaritate.ro/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Cinstirea Îngerilor și a Sfinților – Asociatia Fratia Ortodoxa Adevar si Caritate

Cum sunt îngerii și cum îi cinstim?

Îngerii nu au trup. Ei sunt mai inteligenți și mai puternici decât oamenii. Îngerii se mișcă cu iuțeala gândului. Ei slujesc oamenilor pentru mântuire. Noi trebuie să cinstim îngerii și să ne rugăm lor. Apostolul Pavel scrie: “îngerii oare nu sunt toți duhuri slujitoare, trimise să slujească, pentru cei care vor fi moștenitorii mântuirii?” (Evrei 1, 14). Noi ne rugăm îngerilor și îi cinstim cu laude și cântări.

Se știe că lumea cea nevăzută și gânditoare a îngerilor se compune din nouă cete ierarhizate în triade, și anume:

  1. Triada I: este a Îngerilor, a Arhangelilor și a Începătoriilor;
  2. Triada a II-a, cea de mijloc, este a Stăpânirilor, a Puterilor și a Domniilor, iar: 3);
  3. Triada a III-a și cea mai de sus, este a Preafericitelor Tronuri (Scaune), a Heruvimilor și a Serafimilor.

Cine sunt Sfinții?

Sfinții au primit daruri deosebite de la Dumnezeu pentru credința lor. Ei arată teoretic și practic că Iisus poate fi urmat și omul se poate sfinți. Noi cinstim Sfinții pentru că Dumnezeu i-a cinstit înaintea noastră, și ne-a poruncit să-i cinstim. În Vechiul Testament, în Cartea Lui Iov e scris: “rugați-vă de robul meu Iov să se roage pentru voi; din dragoste pentru el, voi fi îngăduitor, ca să nu Mă port cu voi după nebunia voastră” (Iov 42, 8). “Lăudați pe Domnul întru sfinții Lui” (Psalm 150, 1), spune psalmistul David. Apostolul Pavel ne îndeamnă: “Aduceți-vă aminte de mai-marii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința” (Evrei 13, 7).

Ce fac creștinii la Sărbătorile Sfinților?

Împlinesc această poruncă; își aduc aminte de mai-marii lor și caută să le urmeze credința. Iisus laudă pe un sutaș roman zicând: “Adevărat graiesc vouă: la nimeni, în Israel, n-am găsit atâta credință” (Matei 8, 10). Ce făcuse sutașul? Era smerit. A rugat pe alții să se roage pentru el, considerându-se nevrednic: “a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să vină și să vindece pe sluga lui … De aceea nici pe mine nu m-am socotit vrednic să vin la Tine” (Luca 7, 3,9). Așa ne rugăm și noi să ne mântuiască Dumnezeu, nu pentru vredniciile noastre, ci pentru Sfinții bineplăcuți Lui.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: