Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /home3/r57225dutu/fratiapentruadevarsicaritate.ro/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Sfântul Maslu – Asociatia Fratia Ortodoxa Adevar si Caritate

Prin Sf. Maslu se da sanatate trupeasca si sufleteasca celor bolnavi si iertare de pacate. Iisus a poruncit Apostolilor: “Tamaduiti pe cei bolnavi, înviati pe cei morti, curatiti pe cei leprosi, pe demoni scoateti-i; în dar ati luat, în dar sa dati” (Matei 10, 8). “Este cineva bolnav între voi? Sa cheme preotii Bisericii si sa se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn în numele Domnului si rugaciunea credintei va mântui pe cel bolnav si Domnul îl va ridica pe el si de va fi facut pacate, se vor ierta lui”(Iacob 5, 14-15).

Ce este Taina Maslului?

Maslul este una dintre cele 7 taine, din cele 7 izvoare ale vietii rânduite de Mântuitorul Iisus Hristos.
Este taina prin care prin ungerea cu untdelemn sfintit si prin rugaciunea preotului se da bolnavului har pentru sanatate, iertare de pacate si întarirea puterii sufletului.

Când a rânduit Iisus Maslul?

Iisus a rânduit Maslul când a dat putere Apostolilor si i-a trimis sa vindece pe cei bolnavi (Luca 9, 2).

Apostolii au practicat taina Maslului: “Si draci multi scoteau si ungeau cu untdelemn pe multi bolnavi si-i tamaduiau” (Marcu 6, 13).

Practica a ajuns o regula, în Biserica, cum se vede din cuvintele Ap. Iacob:

  • “Este cineva bolnav între voi? Sa cheme preotii Bisericii si sa se roage pentru dânsul ungându-l cu untdelemn întru numele Domnului. Si rugaciunea credintei va mântui pe cel bolnav si-l va ridica pe dânsul Domnul si de va fi facut pacate se vor ierta lui” (Iacob 5, 14-15).

De ce se fac 7 rugaciuni la Maslu?

La Sfântul Maslu se citeste de 7 ori rugaciunea de sfintire a untdelemnului, 7 Apostole, 7 Evanghelii si 7 rugaciuni. 7 e un numar deosebit în Scriptura si în lume. 7 sunt zilele facerii lumii, si ale saptamânii. Sunt 7 Taine. Sunt 7 planete în jurul Soarelui. De 7 ori s-a rugat Ilie sa vina ploaie (3 Împarati 18, 42). Darurile Duhului sunt 7 (Isaia 11, 2-3) . 7 sunt notele muzicale care formeaza armonia. De 7 ori s-a aplecat Elisei peste copilul mort si l-a înviat (4 Împarati 4, 39). 7 sunt ceasurile de rugaciune ale Bisericii ( Ceaul 3, 6, 9, Utrenia, Vecernia, Pavecernia si Miezonoptica) dupa cum e scris: “de 7 ori în zi Te-am laudat (Doamne) pentru judecatile dreptatii Tale” (Psalmul 118, 164); etc.

La Maslu e bine sa slujeasca mai multi preoti.

Pentru pastrarea sanatatii trebuie sa respectam Poruncile Dumnezeiesti. Sa parasim pacatele, viata dezordonata si abuzurile de tot felul cu suprasolicitari fizice si psihice. Sa ne straduim sa fim bânzi, smeriti, înfrânati, cu dragoste fata de Dumnezeu si aproapele.

0 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: