Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /home3/r57225dutu/fratiapentruadevarsicaritate.ro/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Sfânta Tradiție, Izvor al Credinței – Asociatia Fratia Ortodoxa Adevar si Caritate

Ce este Sfânta Tradiție?

Sf. Tradiție este descoperirea adevărurilor divine transmise pe cale orală. Cu vremea aceste învățături din Sf. Tradiție s-au fixat și în scris în cărțile Bisericii (hotărârile Sinoadelor Ecumenice, Scrierile Sf. Părinți, cărțile de slujbă).

Ce a fost mai întâi? Sfânta Scriptură sau Sfânta Tradiție?

La început a fost doar Sf. Tradiție. La evrei până la Moise, pe la anul 1400 î.d.H, învățăturile despre Dumnezeu s-au transmis prin viu grai. În Noul Testament Mântuitorul n-a scris nimic. Până a apărut prima Evanghelie învățătura creștină s-a transmis pe cale orală.

Ce pierde creștinul care nu crede în Sf. Tradiție?

Își pune în pericol mântuirea. Fără Sf. Tradiție nu înțelegem corect Sf. Scriptură. Dovadă sunt puzderia de secte care înțeleg greșit Sf. Scriptură. În Biblie găsim porunca Domnului de a ne boteza, a ne spovedi, a ne împărtăși, a săvârși Sf. Liturghie dar nicaieri nu e scris cum se fac acestea. Noi le știm din Sf. Tradiție. Nu orice tradiție e Sfânta Tradiție. Vicențiu de Lerim ne lămurește că “în Biserica universală trebuie mare grijă, ca acel lucru să-l ținem care a fost crezut pretutindeni, totdeauna, de toți” (tot ceea ce provine de la început de la Apostoli).

Cine a păstrat Sf. Tradiție și Sf. Scriptură?

Biserica. De aceea. Dumnezeu ne cere să ascultăm de Biserică (Matei 18, 17).

Avem temei în Sf. Scriptură să ascultăm de Sf. Tradiție?

Iată cuvintele Domnului: “Mergând învățați toate popoarele” (Matei 28); II Tes. 2, 15: ” … țineți predaniile pe care le-ați primit fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră”; Ioan 21, 25: “Sunt și alte lucruri pe care le-a făcut Iisus și care dacă s-ar fi scris cu de-amănuntul cred că nici lumea aceasta n-ar putea să cuprindă cărțile ce s-ar fi scris. Amin”.

Ceea ce găsim în Scriptură găsim și în Tradiție. Tradiția cumva explică Scriptura. Astfel, Sfinții Părinți, Biserica peste 1000 de ani a înțeles la fel cuvântul Domnului. Tradiția e garanția că noi conglăsuim cu Sf. Părinți și suntem pe calea cea bună. Iisus Domnul spune că spre Sfârșitul lumii vin învățători mincinoși (Mt. 24). Deci, învățătura de la început, din primul mileniu creștin e corectă. Să rămânem ORTODOCȘI.

Unii ne batjocoresc pentru faptul că noi ținem diferite tradiții. Dar nu-i vorba de asa ceva. Noi nu ținem orice tradiție ci SFÂNTA TRADIȚIE de la Apostolii Domnului.

Sf. Tradiție este învățătura primită prin viu grai de la Apostoli și fixată în scris în Cărțile Bisericii, în scrierile Sf. Parinți și în hotărârile Sinoadelor Ecumenice (cele 7 adunări mondiale ale creștinilor din primul mileniu).

0 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: