Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /home3/r57225dutu/fratiapentruadevarsicaritate.ro/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Cinstirea Crucii și a Icoanelor – Asociatia Fratia Ortodoxa Adevar si Caritate

De ce cinstim crucea si icoanele?

Cinstim Crucea pentru ca Iisus a cinstit-o mai întâi. CRUCEA ESTE SEMNUL LUI IISUS. La sfârsitul lumii “se va arata pe cer Semnul Fiului Omului”(Matei 24, 30).

CRUCEA ESTE ALTAR. În Vechiul Testament locul unde se jertfeau mieii, Altarul, era sfintenie mare: “Jertfelnicul arderii de tot … si toate lucrurile lui … sa le sfintesti pe acestea si va fi sfintenie mare; tot ce se va atinge de ele se va sfinti” (Iesire 30, 29). Daca, Altarul pe care se aduceau mieii era sfintenie mare, atunci locul, Altarul pe care s-a jerfit “Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatele lumii” (Ioan 1, 29) cum este? Nu e sfânt?

CRUCEA ESTE ARMA ÎMPOTRIVA DIAVOLULUI“Iisus a dezbracat domniile si puterile si le-a dat pe fata cu hotarâre, biruind asupra lor prin CRUCE”(Col. 2, 15). Prin Cruce Iisus a biruit moartea si pe diavol, de aceea diavolul fuge de Cruce si ar vrea sa nu mai fie, sa n-o mai vada. Crucea si puterea ei a fost prefigurata în Vechiul Testament, în multe feluri. Toiagul lui Moise cu care a facut minuni la curtea lui Faraon a închipuit Crucea. A facut semnul crucii peste Marea Rosie si a trecut cu poporul ca pe uscat. Si-a întins bratele sub forma crucii si a biruit pe Amalec. La Meriba loveste stânca si iese apa (Iesire 4, 14, 17).

Crucea si puterea ei a fost închipuita de sarpele de arama spânzurat pe lemn. Oamenii muscati de serpi (diavoli) nu mai mureau, daca se uitau la acet semn. Însusi Iisus ne arata aceasta legatura: “Dupa cum Moise a înaltat sarpele în pustiu, asa trebuie sa se înalte Fiul Omului, ca oricine crede în El, sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica” (Ioan 3, 14-15).

CRUCEA ESTE SI POMUL VIETII. Ea a fost închipuita si de “Toiagul lui Aaron care a odraslit” (Num. 17, 8). Dupa cum lemnul uscat al toiagului lui Aaron a dat ramura verde, asa si noi, oamenii, prin Crucea lui Iisus am primit viata.

Proorocul Iezechiel descopera sensul si forma crucii “Treci prin mijlocul cetatii, prin Ierusalim si însemneaza cu semnul crucii (T) pe frunte, pe oamenii care gem si plâng din cauza multor ticalosii care se savârsesc în mijlocul lui. Iar celorlalti le-a zis în auzul meu: Mergeti dupa el prin cetate si loviti. Sa nu aveti nici o mila si ochiul vostru sa fie necrutator! Ucideti si nimiciti pe batrâni, tineri, fecioare, copii, femei, dar sa nu va atingeti de nici un om care are pe frunte semnul T” (Iezechil 9, 4-6). Semnul T (tau) din alfabetul ebraic, în sec. 9 î.H. când a scris Iezechiel proorocia, avea forma crucii. Lucrul acesta este amintit si în Apocalipsa. Iata un lucru înfiorator – crucea va apara pe oameni de îngerul exterminator. Ea va deosebi pe adevaratii crestini.

În multe locuri în Sfânta Scriptura gasim îndemnul de a cinsti Sfânta Cruce: “Dat-ai semn celor ce se tem de tine ca sa fuga de fata arcului” (Ps. 59, 4). “Însemnatu-s-a peste noi lumina fetei Tale”(Ps. 4,6); “Multi se poarta ca dusmani ai crucii lui Hristos” (Filip 1, 18); “Iar mie sa nu-mi fie a ma lauda decât în Crucea Domnului Iisus Hristos” (Gal. 6, 14); “Cuvântul cruce este nebunie pentru cei ce pier, iar pentru cei ce se mântuiesc este puterea lui Dumnezeu” (I Cor. 1,18).
Crestinii se înseamna cu semnul crucii. La toate slujble se foloseste semnul crucii. Mare este puterea CRUCII DOMNULUI IISUS HRISTOS!

Cinstirea icoanelor. De ce cinstim icoanele?

A oprit Dumnezeu prin Porunca a 2-a “Sa nu-ti faci chip cioplit” sa facem icoane în biserica? – Nicidecum. Dumnezeu a oprit sa facem idoli nu icoane. Dar a poruncit sa facem Biserica si icoane dupa rânduiala Sa. În cartea Iesirii citim: “Din acestea sa-mi faci locas sfânt si voi locui în mijlocul lor. Cortul si vasele si obiectele lui SA LE FACI DUPA MODELUL CE-TI VOI ARATA EU; asa sa le faci”  “Sa faci heruvimi de aur”  “Acolo, între cei 2 Heruvimi … Ma voi arata tie si-ti voi grai tie” (Iesire 25, 8-2). “Cortul sa-l faci din 10 covoare … în tesatura lor sa faci chipuri de heruvimi alese cu iscusinta”(Iesire 26, 1-31). Templul lui Solomon a urmat acest model si toate Bisericile crestine. În Noul Testament Dumnezeu s-a aratat noua. Fiul lui Dumnezeu a luat chip de om. Pe mahrama Veronicai Iisus si-a imprimat Sfânta Sa fata. De la început crestinii au avut icoane în Biserica cu Iisus, Maica Domnului, îngeri si sfinti. Cinstea icoanei merge la cel ce este închipuit pe ea. Icoanele sunt purtatoare de har. Icoana este Scriptura în imagini. Însusi Iisus a facut legatura între chip si persoana, când a cerut un ban de dajdie: “Al cui chip este pe dinar? … Al Cezarului, i-au raspuns. Atunci le-a zis lor: Dati, deci, ce-i al Cezarului, Cezarului si ce-i al lui Dumnezeu, lui Dumnezeu” (Matei 22, 20-21).

0 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: