Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /home3/r57225dutu/fratiapentruadevarsicaritate.ro/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Sfânta Liturghie – Asociatia Fratia Ortodoxa Adevar si Caritate

Preafericitul DANIEL, PATRIRHUL ROMÂNIEI, ca toti marii parinti ai Bisericii, cu fiecare ocazie arata aproape obsesiv, si pe buna dreptate, importanta SFINTEI LITURGHII pentru apararea si mentinerea Credintei, pentru salvarea poporului român si a fiecarui crestin în parte. Anul 2008 a fost numit anul Sfintei Liturghii.

Religiile, si cele primitive, au o DOGMA (învataturi despre Dumnezeu), o MORALA cu reguli de comportare si un CULT, adica un mod de închinare, de cinstire, de adorare a lui Dumnezeu. Cultul crestin e foarte înalt pentru ca este aratat, rânduit, de Însusi Dumnezeu – Iisus Hristos. Sf. Liturghie este miezul, este centrul cultului crestin. Sf. Liturghie este slujba normala, fireasca a Bisericii crestine, dupa învataturile din Sf. Scriptura.

La Sf. Liturghie se petrece Taina Tainelor. Adica se preface pâinea si vinul anume aduse în TRUPUL SI SÂNGELE DOMNULUI, prin chemarea si puterea SFÂNTULUI DUH. Momentul acesta numit Epicleza este cel mai important din Sf. Liturghie. Dupa prefacere se cuvine cinstire Sfintelor Taine ca lui Dumnezeu ÎNSUSI. La Liturghie ne CUMINECAM, daca suntem pregatiti cu post si Spovedanie sau luam ANAFORA SFINTITA în locul Sfintelor Taine. La Liturghie gasim învataturile esentiale ale Domnului în actiune, în rugaciune, în viata crestinilor dintotdeauna. Chiar si în ECTENIA (CEREREA) MICA se regasesc principalele învataturi crestine. Liturghia e sub forma de dialog. Preotul îndeamna, se roaga, poporul raspunde, participa. „LITUGHIE” – „LEITOURGIA” înseamna în greceste slujba publica, populara.

Ce este Sfânta Liturghie?

SFÂNTA LITURGHIE este, în primul rând JERTFA. Întotdeauna oamenii au adus jertfa, daruri lui Dumnezeu.

Care este jertfa crestinilor?

E una singura, totala, definitiva si atotputernica: JERTFA LUI IISUS PE CRUCE. Ioan Botezatorul arata spre Iisus si spunea: „IATA MIELUL LUI DUMNEZEU, CARE RIDICA PACATELE LUMII” (Ioan 1, 29). Iisus Hristos S-a jertfit pentru noi pe Cruce, ca mielul nevinovat si ne-a împacat cu Dumnezeu. El a platit pentru pacatele noastre si ale întregii lumi. Noi eram sortiti mortii pentru ca am mâncat din pomul oprit; am calcat porunca lui Dumnezeu data lui Adam: „Din pomul cunostintei binelui si raului sa nu manânci; caci în ziua în care vei mânca, vei muri negresit”(Facere 2, 17).

Cine a rânduit Sfânta Liturghie?

Iisus a rânduit Sf. Liturghie la CINA CEA DE TAINA, în JOIA MARE când a luat pâinea si a zis: „luati, mâncati, acesta este trupul Meu … , beti dintru acesta toti, acesta este sângele Meu, al legii celei noi, care pentru voi si pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor” (Matei 26, 27-28),„aceasta sa faceti spre pomenirea Mea” (Luca 22, 19). Iisus a spus: „pâinea lui Dumnezeu este cea care Se coboara din cer si da viata lumii” … „Eu sunt pâinea cea vie, care S-a coborât din cer, de va mânca cineva din pâinea aceasta, viu va fi în veci” (Ioan 6, 33-51).

La Sfânta Liturgie se repeta jertfa de pe Cruce în chip nesângeros, în mod tainic. La început crestinii oficiau Sf. Liturghie zilnic. Se numea initial frângerea pâinii: „Si în fiecare zi staruiau într-un cuget în templu si FRÂNGÂND PÂINEA ÎN CASA, luau împreuna hrana întru bucurie si întru curatia inimii” (Fapte 2, 46).

Ce mai este Sfânta Liturghie?

Este slujba la care se pregatesc Sfintele Taine si se împartasesc cu ele crestinii. Iisus S-a jertfit pentru noi si ne-a împacat cu Dumnezeu. El ne-a adus Harul Duhului Sfânt dupa cum e scris:„LEGEA PRIN MOISE S-A DAT, DAR HARUL SI ADEVARUL AU VENIT PRIN IISUS HRISTOS” (Ioan 1, 17). Harul care ne curateste de pacate si ne sfinteste pentru a putea intra în rai îl primim prin cele sapte Sfinte Taine. Slujba, la toate aceste Taine se începe cu cuvintele:„BINECUVÂNTATA ESTE ÎMPARATIA TATALUI SI A FIULUI SI A SFÂNTULUI DUH. AMIN.”Prin aceste cuvinte se arata rostul Sfintelor Taine si anume acela de a pregati poporul pentru Împaratia Cerurilor.

Sfânta Liturghie nu este o cina simbolica de amintire a Patimilor Domnului cum cred unii. Pâinea si vinul, dupa chemarea si coborârea Duhului Sfânt, se transforma în TRUPUL SI SÂNGELE DOMNULUI dupa cum spunea si Sf. Ap. Pavel: „Paharul Binecuvântarii, pe care-L binecuvântam nu este, oare, Împartasirea cu Sângele lui Hristos? Pâinea pe care o frângem nu este, oare, Împartasirea cu Trupul lui Hristos?” (I Cor. 10, 16). Mântuitorul spune: „Cel ce manânca Trupul Meu si bea Sângele Meu ramâne în Mine si Eu în el” (Ioan 6, 56).

SFÂNTA LITURGHIE e slujba cosmica. La ea participa si Cerul si pamântul. Iisus este OM dar si DUMNEZEU. El se coboara în mod tainic cu îngerii si Sfintii la noi sa ne ierte pacatele, sa ne apropie de Dumnezeu. Noi credem aceste lucruri pentru ca Dumnezeu le-a spus si le-a rânduit spre salvarea noastra. Chiar daca nu le putem întelege, le primim cu credinta si dragoste, pentru ca sunt poruncite de Iisus, Care ne iubeste si S-a rastignit pentru noi. Si vântul si soarele si pamântul participa la Sf. Liturghie prin prescura si vin si prin noi, oamenii.

Suntem obligati sa participam în fiecare duminica la Sfânta Liturghie?

DA! Când Dumnezeu vine la noi, tainic, pe toate Altarele în Ziua Domnului, Duminica, e admis sa stai acasa? Nu-i voie frate! Dumnezeu ne-a facut program de 2000 de ani pentru Duminica dimineata.

De aceea Sfintii Parinti au dat un canon, o lege severa pentru crestini: „CINE LIPSESTE MAI MULT DE TREI DUMINICI LA RÂND DE LA SFÂNTA LITURGHIE FARA MOTIVE ÎNTEMEIATE SA FIE ANATEMA” (Sinodul VI Ecumenic, Canonul 30). Groaznic e sa fim anatema, adica scosi din Biserica. Noi ne mântuim prin har, prin Biserica, prin jertfa lui Iisus, nu pentru ca suntem noi buni si sfinti. Daca nu mai ai ajutorul Bisericii, al Sfintelor Taine, al Maicii Domnului, al Sfintilor, esti pierdut. Iisus ne îndeamna sa nu pierdem mântuirea. El zice: „LUATI MÂNCATI…, BETI …”. E ca un ospat. El spune o pilda: Un împarat a facut ospat mare si a invitat pe multi. Cei invitati si-au cerut iertare spunând ca nu pot veni pentru ca si-au luat boi, pamânt, femeie. Dumnezeu – Împaratul a cerut sa aduca acolo orbi, schiopi, ciungi, ologi sa-i fie casa plina. El nu i-a iertat pe cei care nu au venit la ospat zicând: „NICI UNUL DIN BARBATII ACEIA CARE AU FOST CHEMATI NU VOR MÂNCA DIN CINA MEA” (Luca 14, 24). Noi, pe pamânt nu putem face un lucru mai mare si mai folositor ca participarea la SFÂNTA SI DUMNEZEIASCA LITURGHIE.

Pe lânga Sf. Liturghie sunt si slujbele pregatitoare numite Cele Sapte Laude: Utrenia, Ceasul 3, 6 si 9, Vecernia, Pavecernita si Miezonoptica. Cele Sapte Laude sunt, pe lânga Sf. Liturghie, ca PLANETELE ÎN JURUL SOARELUI.

Liturghia cuprinde istoria mântuirii neamului omenesc si învatatura Domnului. Toate cuvintele din Sf. Liturghie le vom gasi în Sf. Scriptura. Daca se poate vorbi pe pamânt de o fapta mare, de o mare aparare, de o mare frumusete, de o mare bucurie, de o mare binefacere, acestea au o singura denumire: SFÂNTA LITURGHIE, SFÂNTA ÎMPARTASANIE. AMIN.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: